Header Ads

ad

Hipertansiyonu Nakavt Etmenin Yolları


Hipertansiyondan uzak bir hayat sürmek bu tavsiyelerle mümkün...

Yapılan bilimsel araştırmalar hipertansiyonun, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında bir numaralı risk faktörü olduğunu gösteriyor. Ülkemizde her dört hastadan biri hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor.

Hipertansiyon yani bir diğer ismiyle yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden daha fazla olması olarak tanımlanır.

“Hastane ve polikliniklerde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden birinin hipertansiyon” olduğuna değinen Avcılar Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahir Gökmen, hipertansiyon hakkında merak edilenleri anlatarak, tansiyondan uzak yaşamın püf noktalarını sıraladı.

HİPERTANSİYON RİSKİ YAŞLA BİRLİKTE ARTIYOR

Tüm gelişmiş ülkelerde çok yaygın bir sağlık sorunu olan hipertansiyon, yaş ilerledikçe görülme oranı da artan bir hastalıktır.

Hipertansiyonun önlenmesi tıbbi ve yaşamsal değişikliliklerle mümkündür. Yapılan bu değişikliklerle hedef organların zarar görmesi de engellenmiş olur.

Hedef organlar nelerdir?

  • Kalp
  • Beyin
  • Böbrek
  • Periferik damarlar
  • Atardamarlar
  • Göz


Hipertansiyon, başta genetik, kötü beslenme, obezite, stres ve yaşam gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Tansiyonun geri kalan yüzde 5’i sekonder hipertansiyondur. Bunların sebepleri ise şöyle sıralanabilir: Böbrek kaynaklı, endokrin kaynaklı, gebeliğe bağlı, nörolojik bazı bozukluklara bağlı.

Hipertansiyon tanısı nasıl konur?
Hastaların büyük bir kısmı baş ve ense ağrıları ile bazen de göz kararması, baş dönmesi ya da çarpıntı ile hastaneye başvururlar.

Normal tansiyon 120/80 mmHg’dır.

130/85mmHg üst sınırdır ve tansiyonu 140/90mmHg ve üzerinde olanlar tansiyon adayı olarak izlemeye alınmalıdır. Tansiyon hastası 5-10 dakika dinlendirildikten sonra, her iki koldan da dikkatlice ölçülmelidir.

Bir de beyaz önlük tansiyonu vardır. Hasta evde tansiyonunun normal olduğunu, hastaneye gelince yükseldiğini söyler. Gerekli durumlarda, özellikle tansiyon tedavisinde olumlu yanıt alınamayan hastalarda ideal tansiyon holteri takılarak hastanın 24 saat gerek gün içinde, gerek uykuda tansiyonunun izlenmesi gerekir. Bu sayede hastanın 24 saatlik tansiyon çizelgesi ve nabız sayısı kaydedilir.

EKG’de yüksek tansiyonun kalbe baskısını gösteren dalga değişimleri varsa Ekokardiyografi istenebilir.

Hipertansiyon uygun şekilde tedavi edilebilir, uygun tedavi kalp hastalıklarında yüzde 50, kalp krizlerinde yüzde 20, inme olaylarında yüzde 35 azalmaya neden olur.

Hasta, doktorunun uygun gördüğü ilaçları kullanır. Eğer hasta ilaçlarını kullanmaya başladıktan bir süre sonra yan etkilere maruz kalırsa vakit kaybetmeden doktoruna giderek bilgi almalıdır.

AKUPUNKTUR TANSİYONU TEDAVİ EDİYOR MU?
Yapılan çalışmalarda akupunktur başlangıçta tansiyonu düşürüyor ama tedavi sonlanınca üç-altı ay sonra tekrar nüksediyor.

Tansiyon tedavisinde son yıllarda aşı çalışmaları da var. İki ayrı ülkede bu konuda çalışmalar halen devam ediyor ve tıp camiası gelişmeleri umutla bekliyor.

YAŞAMINIZDA BİRKAÇ KÜÇÜK DEĞİŞİKLİK YAPIN!
Hipertansiyondan korunmanın yolu, yaşam biçiminde yapılacak küçük değişikliklerden geçiyor. Örneğin;
  • Tuz alımını azaltın, 
  • Kalsiyum ve potasyum alımını artırın, 
  • Fazla kilo ile mücadele edin, 
  • Sigarayı kesinlikle bırakın, 
  • Alkol tüketimini azaltın ya da bırakın, 
  • Fiziksel aktiviteyi yaşam tarzınız haline getirin. Yürüyün ve yüzün,
  • Stresten uzak durmaya çalışın.




Hiç yorum yok