Header Ads

ad

ÇOCUKLARDA GİZLİ TEHLİKE: HİPOTİROİDİ

ÇOCUKLARDA GİZLİ TEHLİKE: HİPOTİROİDİ
"Büyümenin ve zekanın önündeki engel..."
Avcılar Hospital Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, hipotiroidinin, doğuştan olabileceği gibi herhangi bir yaşta da görülebileceğini belirterek, tiroidin eksikliği durumunda çocukta zeka düzeyinde kalıcı, belirgin düşüklük gözlenebileceğini vurguladı ve ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
Boyun bölgesinin alt tarafında yer alan tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonu; büyüme ve gelişmeyi, vücut metabolizmasının işleyişini ayarlar. En kritik etkisi ise merkez sinir sisteminin gelişimi üzerinedir.
Tiroid hormonu, anne karnında başlar ve tüm çocukluk döneminde büyüme tamamlanıncaya kadar büyük önem taşır. Tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucu bu hormon gerektiği kadar salgılanamazsa buna hipotiroidi denir.

TANI ERKEN KONURSA ZEKA GERİLİĞİ ÖNLENEBİLİRTanının, bebek doğar doğmaz konması muhtemel bir zeka geriliğini önler. Tanıdaki gecikme tedavi başlanmasına rağmen oluşan hasarı geri döndüremez. Tüm yenidoğan bebeklere Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan hipotiroidi tarama programı ile klinik bulgular oluşmadan, erken dönemde hastalığın tespiti mümkündür.
Türkiye’de doğumsal hipotiroidi, dünya geneline göre daha sık görülüyor. Bunun sebebi ise; akraba evliliğinin ülkemizde fazla olması ve iyot eksikliği. Doğumsal hipotiroidi yenidoğan dönemde hiç belirti vermeyebileceği gibi belirtiler çok hafif de olabilir.
GEÇ KONUŞAN VE GEÇ YÜRÜYEN BEBEKLERE DİKKAT!Çocukluk ve ergenlik döneminde tiroid yetersizliği ise dişlerin geç
çıkması, yürüme ve konuşmada gecikme, büyümede yavaşlama, saç dökülmesi, alt kuruluğu, kabızlık, halsizlik, uykuya eğilim, hızlı kilo alımı, konsantrasyon bozukluğu ve okul başarısında düşmeye neden olabilir.
Sonuç olarak çocuk kolay kilo alıyor ve boy gelişimi, yaşıtlarına göre geri kalıyorsa tiroid hormon tedavisi gerekebilir, mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.
ERGENLİK ÇAĞINDAKİ KIZLARI VURUYORDaha çok ergenlik çağındaki kız çocuklarında gözlenen bir hipotiroidi türü olan hashimoto tiroidi, otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalıkta vücut kendi tiroid bezini adeta bir yabancı gibi algılayıp onu yok etmek ister. Ürettiği antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini harap
ederler ve hastalık ilerledikçe tiroid yetmezliği gelişir. Genetik eğilim önemli olup aynı ailede benzer hastalık görülme riski fazladır. Bu nedenle eğer kişide hashimoto tiroidi varsa ailenin diğer bireylerinde de tiroid tetkikleri yapılmalıdır.
HİPERTİROİDİ MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİHipotiroidiye göre çok daha nadir rastlanan tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) halinde ise çocuklarda sinirlilik, terleme, çarpıntı, kilo kaybı, uykusuzluk ve bağırsak hareketlerinde artış gözlenebilir. Hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hipertiroidinin
tekrarlayıcı bir sağlık sorunu olabileceği, belirli aralıklarla kontrol testlerinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok