Header Ads

ad

'Sabri Reyiz'in göbeği üzerine!!!

Galatasaray'ın yeni teknik direktörü İtalyan Cesare Prandelli'nin, takım kaptanlarından Sabri Sarıoğlu'nu kamp kadrosuna dahil etmemesinin yankıları sürüyor. Gerek futbol camiası, gerek spor basınında tartışmalar devam ederken, iddialardan bir tanesi şu şekildeydi: "İtalyan teknik adam hem vatandaşı Mancini'den aldığı rapor hem de kendisini karşılayan Sabri'nin göbeği karşısında şok oldu ve bu nedenlerden dolayı tecrübeli futbolcuyu kamp kadrosuna almadı."

Biz de bu iddia üzerine hastanemiz Avcılar Hospital'ın Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Çetintaş'ın kapısını çaldık. "Sporcularda Besin Destekleri" adlı tezi de bulunan uzmanımız sorularımızı cevapladı:



Bir sporcu çok az da olsa egzersizlerine, antrenmanlarına ara verirse genel yağlanma ve bölgesel yağlanma oranı diğer insanlara göre daha mı fazla olur?
Muhtemelen daha fazla olur; çünkü metabolizmasının bir hızı var hepimizin olduğu gibi. O nedenle sporcular normal düzenlerini değiştirdiklerinde bizden daha hızlı kilo alacaklardır.

Sabri Sarıoğlu 30'una geldi. "30'dan sonra göbek bağlarsın" kanısı vardır. Bu kanı geçerli midir?
Evet bu kanının geçerliliği vardır. Çünkü metabolik yaşımız var. Her 5 yılda bir yüzde 10 düzeyinde metabolizma hızımız daha yavaşlıyor. Zaten yazdığımız diyet programlarında da karşımızdaki kişinin yaşını da göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Yaşınız artıkça almanız gereken enerji miktarı azalıyor. Bunun etkisi var.

Sporcuların tatil zamanlarında da sürekli egzersiz yapmaları gerekiyor mu, yoksa doğru beslenmeyle yağlanma önlenebilir mi?
Normalde aldığından daha az yağ alarak bu çözülebilir. Zaten profesyonel sporcuların gün içinde aldıkları besinler daha farklı oluyor. Antrenman öncesi, sonrası aldıkları besinler farklılık gösterebiliyor. Fakat hiç egzersiz yapmadan az yiyerek bunu çözmeye çalışmak da kas oranını etkileyebilir. Yağlanma olmasa da vücut kas depolarını enerji olarak kullanabilir. Bu nedenle her profesyonel sporcunun, ciddi şekilde diyetisyenle çalışması gerekiyor.


Şu an Sabri'ye bir diyet programı yazabilir misiniz?
Henüz toplumda diyetisyenin yeri oturmadı, çok fazla mezun yok şu an. Bu iş normalde sadece kişiye özel yapılır böyle olmalı, doğrusu budur. Biz hastanemiz Avcılar Hospital'a gelen kişilere öncelikle kan tahlili yapıyoruz, onları inceliyoruz. Cihazlarımızla ölçümler yapıyoruz. Kas, doku, sıvı oranlarına bakıyoruz. Sabahları kaçta kalkıyor, yemek alışkanlığı nasıl onları bilmemiz gerekiyor. Hazır liste ya da kafadan bir diyet listesi yazmak diye bir şey söz konusu olamaz. Herkesin bireysel olarak uzmanlarla çalışması gerekiyor.





Hiç yorum yok