Header Ads

ad
Oruç tutmak vücudumuz için son derece yararlı bir ibadet olup mide ve bağırsaklar açısından kişiye bazı zorluklar da çıkartabilir. Ramazan ayı öncesinde mide ağrısı, yanma, şişkinlik, geğirme, ağza acı su gelmesi, gaz yada siyah dışkılama, kanlı dışkı gibi mide barsak hastalıkları belirtileri olanlar oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeli ve bu şikayetler nedeniyle tanısal endoskopi yaptırmayanlar endoskopi yaptırmalıdır. Mide rahatsızlığının oruç tutmaya başlamadan önce ilaç tedavisi ile kontrol altına alınması gerekir. İlaçlar doktorunuz tarafından iftar ve sahur saatlerine göre ayarlanabilir.

Oruç tutarken vücut sağlığımızı korumak için özellikle lifli gıdalarla beslenmek,bol sıvı almak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek ramazan sofralarının vazgeçilmez kuralı olmalıdır.

Toplumun %20 sinde görülen reflü hastalığı asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Reflü hastalığı sağlıksız ve dengesiz beslenilen zamanlarda artmaktadır. Endoskopik olarak reflü tanısı konmuş hastalar sahuru kesinlikle atlamamalı, sahurda da hemen yemek yiyerek yatmamalı ve yatmadan en az bir saat önce yemeğini bitirmiş olmalıdır. Ayrıca iftardan sahura kadar olan zaman diliminde aşırı çay, kahve, sigara tüketiminden, hamur işi ve aşırı tatlı gıdalardan kaçınılmalı, şerbetli hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar yada az şekerli kompostolar tercih edilmelidir.

NELER RAMAZAN’DA REFLÜ ŞİKAYETİNİ ARTIRIR?

Uzun sure aç kaldıktan sonar iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi karın içi basıncını artırarak mide içeriğinin(Safralı, asitli) yemek borusuna kaçmasına neden olabilir.
  • Yemekte yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketilmesi
  • İftarda yemek yedikten sonar dinlenme amaçlı yatılması
  • Sahurda yemek yedikten çok kısa bir sure sonra yatılması
  • Midede önceden var olan ama reflü şikayeti olmayan hastalarda reflü şikayetleri ramazan ayında ortaya çıkabilir.

RAMAZANDA REFLÜ HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

  • Özellikle yağlı yiyecekleri tüketmemek
  • Kola, kahve ve cay gibi kafeinli içecekleri tüketmemek
  • Sigara kullanmamak
  • Gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalı
  • Ağır tatlı yememek, sütlü tatlıları tercih etmek
  • Çiğ soğan, sarımsak, çikolata, domates, salca, ketçap, nane gibi reflü ataklarını provake eden besinlerden uzak durmak.

Ülser ,gastrit ve ülseratif kolit gibi rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünde ilaç takviyesi ve sağlıklı bir beslenme programı ile oruç tutabilirler. Aktif mide, onikiparmak barsağı ülseri olanlar, yakın zamanda mide kanaması geçirenler, ciddi reflü şikayeti olanlar ve mide, kalın barsak kanseri olanların oruç tutması sağlık acısından ciddi sorunlar çıkarabilir.


Hiç yorum yok