Header Ads

ad
Yaza yaklaşırken herkesi zayıflama telaşı sarıyor. Bu telaş sırasında bazı ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekiyor.
Sağlıklı bir zayıflama diyetinin ilk aşaması kişiye check-up uygulamakla başlar.Kan tahlili yapılıp, metabolik veya hormonal problemlerin olup olmadığı araştırılmalıdır.Eğer varsa diyet ile birlikte kişinin rahatsızlığı tedavi edilmelidir.Bütün bunların yanında diyet programı ayarlanırken kişinin yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi, sosyal yaşantısı göz önünde bulundurulmalıdır.Diyet tedavisinin size özel olması gerekmektedir.Size özel hazırlanan diyet programının haftada bir değiştirilmesi, hem motivasyonunuz için hem de metabolizmanızın hızlı çalışması için gereklidir.
Kilo problemi olan kişilerin çoğunda diyeti uygulama aşamasında motivasyon eksikliği görülmektedir.Diyete uyum ve davranışsal değişiklikler psikolojik destekle sağlanmalıdır.
Sağlıklı kilo vermek için kendinize gerçekçi hedefler belirleyin.(Ayda 4-6 kilo gibi) Hızlı kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın. Kilo verebilmek ve verdiğiniz kiloların kalıcı olması için çaba sarf edin.
Unutulmaması gereken, kilo vermenin mucizevî bir yolu yoktur. Kilo vermeyi sağlayan şey size uygun bir beslenme programı ve egzersiz programının ayarlanmasıyla mümkün olabilir. Kilo vermek bir süreçtir ve zaman ister.
DİYET YAPARKEN;
  • Yemek yemeğe yeterli zaman ayırın.Ayakta atıştırılan yiyecekler tam doyma hissini oluşturmadığı için kısa sürede acıkma ve iştah arttıracaktır.
  • Yiyecekleri uzun süre çiğneyin, bu durum yiyeceklerden daha fazla tat almanızı sağlayacaktır.
  • Kahvaltıyı atlamayın, metabolizmanın hızlı çalışması ve yağ yakması için önemlidir.
  • Kendinize uygun bir egzersiz programı seçin ve haftada 3-4 defa 45 dakika ile 1 saat uygulayın.
  • Daha fazla su için, günde 2-2,5 litre kadar içilmesi metabolizmanın çalışmasını, kabızlığı ve toksinlerin atılmasını sağlayacaktır.
  • Sürekli atıştırıyorsanız, günlük öğün sayısını arttırın ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. İki öğün arasında 2,5 -3 saat gibi bir sürenin geçmesi yeterlidir.
Ancak; porsiyonları küçük tutmakta fayda vardır.
Meyve+yoğurt , badem +süt, kefir+ceviz, tost+ayran, süt+kuru erik gibi..
  • Karbonhidratları diyetten çıkarmayın, kandaki şekeri dengelemek ve doymak için karbonhidratlara ihtiyaç vardır.
  • Uyku düzenine dikkat edilmelidir, uykusuzluk aşırı gerginliğe ve aşırı yeme krizine neden olur, fazla uyuma ise; metabolizmayı yavaşlatır.Günde 7-8 saat uyku yeterlidir.
  • Aşırı kahve ve gazlı içeceklerin tüketimi metabolizmayı yavaşlatır.
  • Uzun süreli uygulanan şok diyetler ilk başta kilo verdirse bile uzun vadede kalııcı olmaz ve bu diyetler sona erdiğinde açlık krizleri artar ve kilo istendiği gibi korunamaz, hızlı kilo vermede kalp kası zayıflar.


Karın bölgesi yağlarının yakılmasına yardımcı yiyecekler:
Yeşil çay
Ev yoğurdu veya kaymaksız yoğurt
Çiğ badem veya fındık
Somon ve hamsi
Kivi ,çilek ve ananas
Maydanoz ,dereotu
Tarçın ,kırmızı pul biber
Yağsız kefir
Limon ,greyfurt

Hiç yorum yok