Header Ads

ad
Dünyada her yıl 55,5 milyon insan çeşitli nedenlerden ölmektedir.Ölüm nedenlerini kalp hastalıkları(%33), kanserler(%23), serebrovasküler hastalıklar(%6), kronik akciğer hastalıkları(%4) oluşturmaktadır.
Check-up, genel bir sağlık taramasıdır.Sağlıklı bireylerin hastalıklara erken tanı konmasını veya hastalık oluşmadan önlem alınmasını sağlar.
Özellikle kanser gibi hastalıkların erken teşhisi son derece önemlidir. Check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhis edilmesi, tedavi başarısını da artırmaktadır.
Yaş, cinsiyet farklılıklarına risk grubunuza göre düzenlenen standart check-up programlarının ötesinde yaşam tarzınız, kişisel özellikleriniz, alışkanlıklarınız ve genetik yatkınlıklarınız incelenerek size özel riskler belirlenir ve öncelikleriniz doğrultusunda bir check-up programı sunulur.
Check-up kimlere uygundur?-Sağlıklı bireylere.
-Ailesinde kronik hastalık(tansiyon,diyabet,kolesterol...)hikayesi olan bireylere.
Neden Check-up yaptırmalıyız?Çağımızın hastalıkları olan diyabet,tansiyon,koroner arter hastalıkları, kanser ve pek çok diğer hastalıklarda erken tanı büyük önem taşır.Ayrıca hiçbir belirti vermeyen ve kişide hiçbir şikayete neden olmadan sinsice seyreden hastalıkların tanı ve tedavisinde büyük önem taşımaktadır.Ayrıca beyin, kalp, böbrek gibi hayati organlara zarar veren hastalıkların erken tanı ve düzenli tedavinin de önemli bir yeri vardır.Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir belirti bile çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Hangi aralıklarda Check-up yapılmalı?Günümüz koşullarında herkesin yılda en az 1 kez yaptırması gereklidir.
Check-up programı neleri içermektedir?
Check-up programı kişinin yaş,cinsiyet,risk grubuna göre düzenlenmiş glukoz metabolizması,karaciğer fonksiyonu,böbrek fonksiyonu,kalp ve damar sistemi,romatizmal hastalıklar,tiroid fonksiyonu,mide ve bağırsak sistemi,hematolojik sistem(kan hastalıkları)hakkında bilgi vermek üzere olan,seçilmiş laboratuar testlerini içerir.Ancak kan ve idrar testleri yeterli olmayabilir.Bunun için EKG,EFOR testi ve Eko(ekokardiyografi),Ultrason ile ayrıntılı bilgiler elde edilebilir.
Check-up yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler nelerdir?
*
Check up programları sabah aç olarak (en az 12 saat) uygulanır.
*Daha önce yapılmış test ve tetkik varsa yanınızda getirmeniz tavsiye edilir.
*48 saat önce brokoli,kırmızı et,turp yenilmemesi gerekmekterdir
*Demir ilaçları kullanıyorsanız 48 saat önce kesilmesi gerekmektedir.
*Hamileyseniz veya bu konuda şüpheniz varsa bunu mutlaka işlemlere başlamadan önce bildiriniz.
*Check up programların süresi seçilen programa bağlı olarak 1saat ile 4 saat arasında değişmektedir.

CHECK-UP ERKEN TEŞHİS İÇİN İLK VE ÖNEMLİ ADIMDIR.

Hiç yorum yok